Her ne kadar TBF’nin 2012 Londra Olimpiyatlarına dağ bisiklet sporcusu göndermek amacıyla geriye çektiği takvim uygulanacak olsa da, yeni sezona hazırlık anlamı taşıyan “kış yarışları” programı geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de epey hareketli geçeceğe benziyor. Bisiklet sektöründe marka haline gelen Kaçkar bisiklet ve Delta Bisiklet gibi seçkin bisiklet mağazalarının önderliğinde, yine sektör içerisinde bulunan diğer büyük markaların da desteği ve sponsorlukları ile bu yarışlar artık gelenekselleşti diyebiliriz.
Bu yarış serilerinin ilk yarışı 11 Aralık 2011 Pazar günü Çekmeköy’de Kaçkar Bisiklet desteğiyle yapılacak. Normal sezona göre biraz daha zorlu geçen kış yarışlarında ise bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Başarı için öncelikle bisikletiniz, daha sonra kendiniz bu yarışlara eksiksiz olarak hazır olmalısınız. Yarış için yapmamız gereken öncelikle bisikletimize göz atmak.
Bisikletin hazırlığı
Kış aylarında olduğumuzu göz önünde bulundurursak, önceliğimiz lastikler olacaktır. Çamur ve kaygan zemini göz önünde bulundurarak tutunma özelliği bulunan dişli lastik kullanmak çok önemlidir. Unutmayın, bisikletinize uygulayacağınız tüm yenilik veya değişiklikleri mutlaka yarıştan en az bir hafta öncesinde bitirmelisiniz ki, bu değişikliklere alışmanız için yeterli zamanınız olsun.
|  | MTBTR Arşiv - Erol Özbey | Büyük boyut için tıkla! | |
Fren kullanımında, disk frenlerinizin pedleri aşınmış ise kış şartlarına uygun metal pedlerin kullanımı daha doğru olacaktır. Zira bu tip pedler kış şartlarında daha az aşınır ve size daha iyi bir frenleme sunar. V-Braek fren kullanan sporcuların fren pabuçlarını kontrol etmeleri aşınmış ise değiştirmeleri gerekmektedir.
Yarış öncesi en önemli parçalardan bir tanesi de zincirdir. Değişme süresi gelmiş bir zinciri anlamak için günümüzde basit ölçüm aletleri satılmaktadır. Eğer bisikletinize bakım yaptırabilecek yakınınızda bir servis varsa bu ölçümü kolayca yaptırabilirsiniz.
Bakımı düzgün yapılmış ve yukarıda saydığımız eksikleri tamamlanmış bir bisiklet yarışa hazır demektir. Sıra geldi kişisel hazırlığımıza...
Yarış öncesi beslenme
Yarış sabahı hafif bir kahvaltı yapmak gerekir. Beslenme alışkanlığınızı çok değiştirmeden, enerji verecek hafif ve midenizi yormayacak bir kahvaltı tercih edilmelidir.
Yarış anında kullanmak için mataranızda muhakkak suyunuz veya enerji içeceğiniz olmalı. Yarış esnasında yüksek nabzınız göz önünde bulundurduğumuzda kullanacağınız sıvı veya jel gibi enerji veren ürünleri yarış öncesi antrenmanlarda muhakkakdeneyin ki, yarış anında size olumlu veya olumsuz etkilerini anlayabilin.
Kıyafet
Yarış anında hava sıcaklığına bağlı olarak evden çıkmadan önce bir kaç kombinasyon yapabileceğiniz kıyafeti çantanıza koymayı unutmayın. Çantanızı hazırlarken olmazsa olmazlar şunlardır:
Kask, Ayakkabı, Bisiklet şortu, forma, sıcaklık 12-15 derecenin altında ise kışlık tayt, rüzgarlık veya yağmurluk ve eldiven…
 | MTBTR Arşiv - Erol Özbey | Büyük boyut için tıkla! |
Yarış Öncesi Son Hazırlık
Artık yarış startı almaya hazırsınız. Sıra geldi temel olarak yarış kurallarına:
Öncelikle her yarışta rakiplerinize fairplay çerçevesinde saygılı olmak sporcunun temel kuralıdır. Bu olguyla organizasyon içerisinde bulunmak sosyal bir sorumluluktur.
Yarış öncesi yarış kuralları ile ilgili duyuruları dinlemek ve bu uyarılara uymak gerekir. İşaretlenmiş bir parkuru kestirme yaparak kısaltmak diskalifiye nedenidir. Bu tip bir yanlış yapmayın ve yapanları uyararak hakemlere bildiriniz.
Yarış koşulacak parkuru tanımak çok önemlidir. Yarış öncesi işaretlenmiş olan parkurda muhakkak en az bir tur atmak ve parkuru tanımak çok önemlidir. Bildiğiniz parkurda yarışa başlamak ilk tur sürenize olumlu yansıyacaktır.
Sezon boyunca arazide yarış koşmamış veya antrenman yapmamışsanız, yarış öncesi muhakkak bisikletinizle araziye girmelisiniz. Bu hem tekniğiniz için hem de bisikletinizin arazideki vereceği tepkileri anlamak için önemlidir.
Dağ bisikleti yarışlarında start alanı genel olarak geniştir ve sporcular belirli bir düzen içerisinde sıraya sokularak yarışa start verilir. Kısa bir süre içerisinde düzlük ve iyi bir zeminden, dar ve çıkışlı bir patikada gidiyor olacaksınız. Yarışın ilk turu olmasının da vermiş olduğu sporcu yoğunluğu nedeniyle, patika ve dar bir parkurda eğer arkanızdaki sporcu sizden daha hızlı olduğuna inanarak yol istiyorsa hafifçe yana geçerek arkanızdaki sporcuya yol vermelisiniz. Özellikle çıkış yaparken durduğunuzda, arkanızda sporcu varsa onu düşünmeli ve yol vermelisiniz.
Dağ bisikleti yarışlarında parkurdaki zorlukları veya teknik gerektiren bölümleri göz önünde bulundurarak dikkatli olmak ve hem bisikletinizi, hem de kendinizi finişe tek parça olarak getirebilmek önceliğiniz olmalıdır.
 | MTBTR Arşiv - Erol Özbey | Büyük boyut için tıkla! |
Kurallara uygun yarışarak ve doğru malzemeleri kullanarak, hem kendiniz hem de diğer sporcuların bu spordan zevk almasını sağlayacağınız gibi bisiklet camiasının kalitesinin artmasında önemli bir katkınız olacaktır.
Sağlıklı ve eğlenceli bir sezon geçirmeniz dileğiyle…
|