Bahadır Düner, Hakan Şenöz ve Zafer Yalın’dan olaşan ekip Yalova Belediye Spor adına Mayıs ayından itibaren Avrupa'daki çeşitli yarışlarda elde ettikleri puanlarla 19-22 Eylül'de Trento'da yapılacak 2013 “UCI Dünya Masterlar Yol Bisikleti Şampiyonası” finaline katılmaya hak kazandılar. Bu güne kadar yol bisikletinde Türkiye’den UCI Dünya Masterlar Şampiyonası finaline katılmış bir sporcu yok. Bu nedenle bir ilki başaran Bahadır, Hakan ve Zafer’i tanımak ve bir yandan da amatör olarak yurt dışındaki yarışlara nasıl katılacağımızı öğrenmek için Bahadır Düner ile konuştuk.
|  | Slovenya'daki 2013 Masterlar Şampiyonası'nda | Büyük boyut için tıkla! | |
Üçünüzün de bisiklet sporuyla amatör olarak ilgileniyorsunuz, elit sporcu olamayacak yaşlardasınız. Teker teker spor geçmişinden bahsedebilir misiniz? Geçmişteki başarılarınız? Başka sporlarla ilgilendiniz mi? Bu noktaya nasıl geldiniz?
Benim ve Zafer arkadaşımın bisiklet geçmişi 1980’li yıllara uzanıyor, o tarihlerde Zafer’le birlikte çok defalar beraberce Yalova Spor ve farklı kulüpler forması altında 7 sene gibi bir zaman diliminde bisiklet sporu ile uğraştık. O senelerde çeşitli defalarca milli takıma çağrıldık. Türkiye kulüpler arası yarışlarda birincilik, ikincilik ve üçüncülüklerimiz ikimizin de oldu. Daha sonraları bu sporu bırakmak zorunda kaldık. Takdir edersiniz ki bisiklet sporuna Türkiye’de çok fazla değer verilmiyor. Hakan arkadaşımız ise bu sporu 7 sene kadar önce masterlar da başladı. şu anda da aktif olarak yüzme antrenörlüğü yapıyor. Bizler bu spora tekrardan 2006 senesinde başladık, tabii başlamak gençlere göre çok daha zor oldu. O zamanlar 110 kilo civarındaydım, bu kiloyu vermek bir hayli güç oldu. Şimdi 77 kilo olduğum göz önüne alındığında yaklaşık 33 kilo vermem gerekti. Çoğu antrenmanı soğukta ve sıcakta durmaksızın yaptım. Bisiklete ikici defa kilo verme amaçlı başlamıştım ama nasıl olsa antrenman yapıyorum yarışlara da katılayım diyerek gençlikten sonra ilk yarışıma girdim.
Yalova Belediye Spor Yol Bisikleti Takımı nasıl kuruldu?
Baktım ki yarışlarda çoğu eski sporcu arkadaşlarım var, çok hoşuma gitti ve aklıma bir takım kurma projesi geldi. O sene masterlar da Hakan ve Zafer’in de içinde bulunduğu Yalova Belediye Spor’u kurdum.
Yalova Belediyesi size nasıl bir destek sağlıyor?
Burada bize en çok yardım eden kişi Yalova Belediye Başkanımız Sayın Yakup Koçal oldu. Her türlü isteğimiz geri çevrilmeden yapıldı. Lojistik olarak takım formaları olarak bisiklet ekipmanları olarak.
Bu esna da takımımızda yetişen gençler milli takım seviyesine kadar yükseldiler. Takım kurulduktan sonra çok fazla olmamakla beraber bazen takım olarak antrenman yapma şansımız oluyor. Fakat genelde herkes ferdi olarak antrenmanlarını yapıyor. Bazen turlar yapıyoruz, günlük 180 ila 200 kilometre arasında.
Yalova Belediyesi bizim yarışlardaki tüm masraflarımızı karşılayan ender belediyelerden biri, yurt içi ve yurt dışına gittiğimizde tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor.
|  | Bahadır Düner, Yalova Belediye Spor | Büyük boyut için tıkla! | |
Masterlar şampiyonalarına katılmak için ne yapmak gerekiyor? Yurt dışında yol bisikleti yarışlarına katılmayı düşünenlere neyi tavsiyeedersiniz?
Masterlar dünya şampiyonalarına katılabilmek için öncelikle federasyondan izin alınması ve elemelere katılınması gerekiyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yıl içerisinde elemeler yapılıyor. Belirli bir ücret karşılığında yarışa kayıt olunması ve yüzde 25 barajının aşılması gerekiyor. Barajı geçebilen sporculara UCI bir mail ile Dünya Şampiyonası’na katılma hakkının elde edildiğini bildiriyor.
Bize biraz da masterlar şampiyonalarından bahseder misiniz?
Yurt dışındaki yarışlar genelde 160 km altında olmuyor ve gerçekten çok dayanıklılık isteyen yarışlar bunlar. Belçika’da yapılan elemelerde meşhur yer yer yüzde 26’lık eğime sahip Huy rampasında (Mur de Huy, Wallonia, Belçika) bitti ki, parkurun uzunluğu 156 km iken hava 3 derece ve kuvvetli sağanak yağış altında koşuldu. Ve diyebilirim ki hiç düzlük yoktu, devamlı iniş-çıkış tırmanışlarla dolu bir yarıştı.
O yüzden formaliteleri yerine getiren arkadaşlar yarışlara giderken her türlü hava koşuluna göre hazırlıklı olmalarını tavsiye ederim.
UCI Dünya Master Şampiyonası finali bu sene İtalya’ da Trento’daki parkur gene çok zorlu bir parkur. 146 km uzunluğundaki ve 2700 rakıma kadar çıkılıyor. En başta değindiğimiz 3 disiplinde yarışlar yapılıyor.
Bu yarışa gitmenizin (antrenmanlar hariç) kişi başı maliyeti nedir?
Şampiyonaya gidebilmek için ortalama bir maliyet hesabı yapmak gerekirse, elemeler, kayıt ücretleri, konaklama, yeme-içme, ulaşım vs için ortalama olarak 12bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Ne kadar bir hazırlık süresi geçirdiniz?
Finale katılabilmek için adı üstünde ülkenizi temsil ediyorsunuz ve dünya da ülkenizi şampiyon yapmak istiyorsunuz ve üstünüzde milli formayı taşıyorsunuz ve tabii ki rakipleriniz çok güçlü. Bu sporu profesyonel olarak yapmış eski dünya ve ülke şampiyonlarının da bulunduğu bir çok rakibiniz var. Yarışlar çok zorlu geçiyor, bunun bilinci içinde çok zorlu bir antrenman süreci geçiriyoruz. İşlerimiz haricinde şu an zamanımızın çoğunu antrenmanlara ayırıyoruz. Elimizden geldiğince en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Çok fazla fedakarlık gösterdiğimiz kanısındayım. Bazen ailemize bile zaman ayıramıyoruz, yarış zamanına yakın 10 gün kadar Zafer ile beraber son antrenmanları birlikte yapabilmek için bir kamp dönemi planlıyoruz.
Daha önce katılmamış, masterlar şampiyonalarına katılmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Önümüzdeki senelerde katılmak isteyen arkadaşlarımız var ise öncelikle federasyondan gerekli izin ve pasaport işlemlerini halletmeleri gerekmekte, daha sonra katılacakları yarışa kayıt olmalılar tabi. Bu esnada çok iyi kondisyon antrenmanları da yapılmalı, çünkü gerçekten çok zor yarışlar, hatta mümkün ise yarış parkuruna 10 gün öncesinden gidip parkurda antrenman yapsınlar. Biraz önce de dediğim gibi elemeleri geçenlerin çoğu eski profesyonel sporcular ve şu an bile bu işi çok ciddi olarak programlamış insanlar, hala profesyonel oldukları dönemdeki gibi disiplin içerisinde yemelerine-içmelerine, antrenman saatlerine, uyku düzenlerine dikkat eden sporcular.
|