Anasayfa
 MTBTR'de Bugün 
 Fotoğraflar 
2014 Bisiklet Katalogu
   
 
 Kurallar   IK   Biz Kimiz   İletişim ve Yardım   Hoş Geldin, üye girişi yapın Üye Girişi
 
16 . Aralık . 2018  
Pedallı istikbal
Testus Ağzabiberus / AHMET TURHAN ALTINER

Pedallı istikbal

Yazar: Alptekin Başkır
5.6.2002

Film festivalinde "bisiklet filmleri" gösteriliyor. Deniz Baykal bisiklet üzerinde röportaj yapıyor. 3 milyon dolarlık evde oturan adam bisikletle geziyor. Buyrun bisiklet testusuna... Fransa’da geçen İkinci Dünya Savaşı filmlerinde "rezistans" yani direniş hareketi deyince akla hemen ne gelir? Bisikletleriyle kurye görevi yapan, çiçekli veya puantiye elbiseli kızlar gelir. Arkasından da "sıradan ve masum bir kızmış da alışverişe çıkıp evine ekmek almış" rolüne uygun, gidonun önünde sepet ve sepetin içinde ekmek... Bugün filmlerden açılıyoruz... Bahar gecikti, bu yıl pek çok kez "bahar testusu" yazmayı düşündüm ama her keresinde çiçekler ve ben aldandık. İmdada İstanbul Film Festivali yetişti ve hayırdır inşallah, programdaki bisikletli filmler bence artık baharı getirecek buralara... Ne zaman bisiklet düşünsem, puantiye elbiseli rezistans kızları düşer aklıma, bahar sarhoşu gibi yalpalarım... Demeye kalmadan, 16 Nisan 2002 tarihli Milliyet gazetesinin baş sayfasında Serpil Çevikcan’ın Deniz Baykal’la yaptığı bisikletli röportaja takıldım. Eh artık politikacılarımız erken seçim pedallarına basmaya hazırlanıyordu zahir. Aynı salı sabahı Beyoğlu’nda "Bisikletçi" filminin afişinin altından geçerken Radikal’den sinema ve spor yazarı Uğur Vardan’a rastladım. Bisikletten başka konu mu vardı ki? Bana sarı mayolu bisikletçimiz Erol Küçükbakırcı’yı, Vespalı "Sevgili Günlük" filminin yönetmeni Nanni Moretti’yi, Fransa Turu’nun efsanevi bisikletçisi Bernard Hinault’yu hatırlattı. Puslu salı sabahının hüznü içinde hayatımdaki bütün bisikletleri hatırladım. Üç yaşlı hafızamda "çın çın" sesiyle gezinen üç tekerlekli zilli bisikleti... 1953’te babamın bana sekizinci yaş günü armağanı olarak getirdiği Eska marka bisikleti... Sonra İngilizce ders vererek kazandığım ilk paralarla aldığımız beş vitesli Peugeot’yu... Hafızamın tekerlekleri dönmeye başlamıştı artık... Neredeeen nereye... New York’ta 1993 yılında ünlü Reston uydukentinin mimarı James Rossant’ın Village’da Sullivan Street’teki evinde misafir olarak kalırken izlemiştim. 70 yaşındaki adam sabahları iki mil ötedeki bir açık otoparka bisikletle gidip otomobiline biniyor ve kuzey Manhattan’daki ofisine yollanıyordu. Akşamları da otomobilini otoparka bırakıyor, bisikletini bağladığı noktadan alıp evine geliyordu. O zamanki fiyatıyla 3 milyon dolarlık evinin önüne arabasını park etmesi yasaktı. Bisiklet dedim de, bu yıl trafik yılı imiş. Trafik mi? Hiçbir neden yokken park yasağını hiçe sayan sağlı sollu otomobiller arasında nefes almak istedi canım. İstemeyi mi bilmiyoruz? Yoksa istemek unutturuldu mu bize? Padişahın kulu olmaktan birey olmaya henüz geçemedik de o yüzden mi bilmiyoruz istemeyi? Kullar isteyemez ki! İsteklerimiz yalnızca bebek çığlıklarımızda kaldı da sonra hançeremize mi tıkıldı kaldı taleplerimiz? Güzel yaşamak mı yasaklandı bize? Neden hiçbir partinin programında Türkiye için bisiklet stratejisi niçin yer almıyor? Belediyeler neden bisiklet yolları üretmeyi hiç ciddiye almadılar? Tuh, tam da bahardan bahsedecektim. Neyse, neşeyi, baharda ıslık çalarak kırlardan geçmeyi çağrıştırdığı için mi acep, politikacılarımız istemez, çok pratik ve masrafsız bir ulaşım aracı olan bisikleti? Puantiye elbiseli kızlar derken, bahar derken, tekerlekleri döndürelim, bisikletli testusa buyur ola bu kez de... 129 yıl önce 130 kilometrelik yol yarışında 3 saat 23.31’lik derece ile ilk kez Balkan Şampiyonu olan bisikletçimiz Erol Küçükbakırcı’nın taşıdığı "sarı mayo" ne anlama geliyor? a. Etap zamanları toplamı lideri b. En iyi tırmanıcılar sıralaması lideri c. En iyi baş aşağı iniş lideri d. Artık mayosunu değiştirme zamanı gelmiş. 2 Bu yıl İstanbul Film Festivali bisikletli geçiyor. Peki "Bisikletli / Cyclo" filmi hangi şehirde geçiyor? a. Karakas b. Kudüs c. Bağdat d. Ho Şi Minh 3 Bu yılki film festivalindeyine var. Vittorio de Sica’nın yönettiği, yeni gerçekçi sinemanın çok başarılı filmlerinden "Bisiklet Hırsızları"nın en önemli özelliği neydi? a. İsmine rağmen filmin konusu kamyon hırsızlığı üzerinedir b. Hırsızlığı teşvik ettiği için derhal yasaklanmıştı c. İstanbul Topkapı pazarından otantik bisiklet hırsızları getirtilerek filmde oynatılmıştı d. Yalnız amatör oyuncular rol almıştı, bisiklete de bu yakışırdı 4 ABD’de adamlar oturmuşlar, bisiklet güvenliği üzerine kurallar geliştirmişler. Onlardan derlediğim birinci soru, bisiklet güvenliği konusunda hangisi geçerli? a. Trafik ışıklarına aynen uyulacak b. Hiçbir zaman ters yolda bisiklet sürülmeyecek c. Dönüşlerde elle işaret verilecek d. Hepsi 5 Peki, bisiklet sürücüleri için aşağıdakilerden hangisi doğru? a. Sağ şeritten sola dönülmez b. Yoğun trafikte orta şeritte sürülür c. 14 yaşın altındaki çocuk sürücüler mutlaka kask takar d. Hepsi 6 Guinness Rekorlar Kitabı’na göre pedallı bisiklet taaa 1493’te tasarlanmıştı. Kimin tarafından acep? a. Kristof Kolomb b. Hezarfen Ahmet Çelebi c. Mongolfiye Biraderler d. Leonardo da Vinci 7 Türkler bisikletle 1890’da tanışırlar. 1923’te Bisiklet Federasyonu kurulur. Cambaz Fahri, Cavit ve Raif beylerden kurulu bir takım 1924 Paris Olimpiyatları’na yollanır. Ancak bu takım yarışa katılamaz, neden? a. Sırp ve Ermeni lobilerince engellenirler b. Tren rötar yaptığı için zamanında başlayamadılar c. Bisiklet bulamadığı için d. Hepsi 8 Türkiye’de ilk bisikletin nerede ve kimin tarafından kullanıldığını kestirebilecek misiniz?.. a. Paris’ten bisikletle dönen Cambaz Fahri tarafından b. Namık Kemal tarafından c. Sakallı Celal tarafından d. Park Otel’de, Tevfik Paşa’nın torunu tarafından 9 Bisikletin Türkçede eski adı velespit idi. Kökeni nedir? a. Velet aracı b. Arapçada şeytan arabası c. Latincede ayak hızı demek olan "velosped"in Türkçede söylendiği biçimi d. Veli sepeti 10 1964’te Amsterdam’da şehir meclisinde bir strateji ortaya atılır. Ulaşım için gereksinim anında kullanılabilecek toplum malı bisikletler bulunacak, herkes kullandıktan sonra bisikleti belirli bir yere bırakacaktır. Ancak, polis teşkilatı bisikletlerin "çalınabilirliği"ni kanıtlayınca durdurulan bu planın adı nedir? a. Cengiz Han’ın Bisikleti b. Les Bicyclettes de Bersay (Şarkıyı hatırladınız mı?) c. "Bize Ne Gerek Kırmızı Bisiklet?" d. Beyaz Bisiklet 11Bisiklet sayısında rekor hangi ülkede? 100 milyondan fazla kişi pedal çeviriyormuş. Yani iki kişiye bir bisiklet düşüyor, denebilir. a. Çin b. Japonya c. Amerika Birleşik Devletleri d. Birleşik Arap Emirlikleri 12Bisiklet kullanmakla meşhur olmayan Türkiye’de kaç bisiklet tahmin ediliyor? Lütfen kişi başına bisikleti hesaplamaya çalışın. a. İki-üç milyon civarında b. Beş milyon c. On yedi milyon d. Hiçbiri 13Pekin’in nüfusu İstanbul’unki kadar. Peki Pekin’de kaç bisiklet varmış dersiniz? a. Bisiklet Pekinlinin yaşantısının parçası. 6 milyon, yine iki kişiye bir bisiklet. b. 12 milyon c. Bisikleti rüyalarında görüyorlarmış d. Bisiklet yasakmış 14 Bisikletli polis ve jandarmaların görev yaptığı Türkiye’nin en bisikletli ili hangisi? a. Hakkari b. Kastamonu c. İstanbul d. İzmir 15 Gelmiş geçmiş en büyük bisikletçi kim? a. Fransa Bisiklet Turu’nu 5, dünya şampiyonluğunu üç kez kazanan Eddy Merckx b. 52 saat bisiklet kullanan dünya rekorunu elinde tutan Yusuf Ecevit c. Fransa Turu’nu beş kez kazanan Bernard Hinault d. Abdülcanbaz Yanıtlar: 1) a, 2) d, 3) d, 4) d, 5) d, 6) d, 7) c, 8) d, 9) c, 10) d, 11) c, 12) a, 13) a, 14) d, 15) a

 

 
Yayın Sponsoru
  Panorama

Aydın A. Güney & Pınar A. Avşar'la TUR Üzerine
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu sırasında yükün çoğunluğunu vitrinde fazla olmayan bir ekip çekiyor. Bu ekibin başında A’dan Z’y ... Devamı » » » 

Emin Müftüoğlu ile Günümüzü Değerlendirdik
Emin Müftüoğlu ile TUR sonunda bir araya geldik. Başarılı geçen bir organizasyondan sonra yorgun, çoklukla olduğu gibi vakti kı ...
Devamı » » » 

Bisiklet Yolları Algısında Yanlışlar

Samuel Beckett’in “Godot’yu Beklerken” piyesini seyredenler bilir: Estergon ve Vladimir, iki perde boyunca, Godot diye birini b ...
Devamı » » » 


Eki.14 İBB Emirgan Planları, Bisiklet v...
Haz.14 The Accidential Death of a Cycli...
Şub.14 The Armstrong Lie
Ara.13 Londra ve İstanbul'da Bisikletin...
Eyl.13 Süslü Kadınlar da Bisiklete Bine...
Eyl.13 Emin Müftüoğlu'yla Kısa Kısa
Auğ.13 Katlanır Bisiklete Giriş
Haz.13 Bisikletle işe gitmenin püf nokt...
Nis.13 Yaz Yaklaşırken 3 Büyük Şehirde ...
Mar.13 Dünyanın En Pahalı Bisikletleri
Eki.12 Velodromda Bir Gün
Tem.12 Dünden Bugüne Bisiklet...
Tem.12 Fransa Turu Tarihinden Hikayeler
May.12 Ruanda Bisiklet Takımı
May.12 İngiltere'de Bisiklet Ulaşımı Po...
Oca.12 Londra'dan Bisiklet Esintileri
Ara.11 Kış Yarışları Öncesi Temel İpuçl...
Eki.11 10 Tanınmış Sima’ya Sorduk
Eyl.11 Pedalla Enerji Üretttik
Eyl.11 Canyon'un Derinliklerine Yolculu...
Nis.11 Araba mı Daha Hesaplı Bisiklet m...
Şub.11 Pedal Alternatif Enerji Çözümü O...
Panorama Arşivi

 

  Bu yayın 5504 kez okundu.
  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır. Bu yazı yazarın sorumluluğundadır.
  Hukuki bir durumda MTBTR.com sorumlu tutulamaz.


 

 
  Yarış Dünyasından  |  Atölye  |  Panorama  |  Teknoloji - Donanım  |  Patika  |  Sağlık ve Antrenman  | 
  Biz Kimiz  |  İletişim ve Yardım  |  İnsan Kaynakları

Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |  mtbtr.com™ 2001 - 2015