İspanyol Rotor markası geçtiğimiz günlerde oldukça ilginç bir şekilde eski ve yeni teknolojileri bir araya getiren bir aynakol seti ve yatak tanıttı. Aynakolların dişlilerinin oval şekilde tasarlanmasındaki amaç her bir pedal devri esnasında oluşan üst ve alt ölü noktaları eleyerek 360°’lik bir dönüş boyunca kesintisiz güç aktarımı sağlamak.
Dikkatli okuyucularımız buna benzer bir teknolojinin yıllar önce Shimano tarafından Biopace adı altında piyasaya sürüldüğünü ancak bir türlü tam anlamıyla yerleşemediğini hatırlayacaklardır. Rotor’un Biopace’ten farkı dişlilerin oval tasarımlarının kullanıcı tarafından belirlenebilmesi. Bu özellikleri ile Rotor aynakolları aralarında artık dağ bisikleti dünyasının efsanevî dinozoru diyebileceğimiz Ned Overend’in de bulunduğu oldukça geniş bir taraftar kitlesine sahip.
|  | | |
Rotor şimdi çıkardığı Agilis aynakol seti ve bu set için tasarlanmış SABB orta mil ile bu sahadaki çalışmalarını ilerletiyor. Sisteme ilginç özellikler dahil edilmiş. SABB yatakları kendinden ayarlı, SABB de zâten “Self-Aligning Bottom Bracket”’in kısaltılmışı. Rulmanlar dış kenarlarında çok hafif yuvarlak şekilde tasarlanmışlar, bu şekilde yatak içinde hareket edebiliyorlar ve kadrolardaki üretimden kaynaklanan konum hatalarını, örneğin kadroların orta mil bölümleri törpülenmediyse önceden yatakların tam paralel oturmamasını, dengeliyorlar. Olayı daha iyi anlamak için Rotor sayfasında SABB bölümündeki canlandırmaya bakmakta fayda var.
Agilis aynakollar hem yol, hem dağ bisikleti için üretilmiş. Rotor tarafından verilmiş bir ağırlık bilgisi olmasa da bayağı hafif olduklarını tahmin etmek zor değil. Aynakollar yekpâre olarak üretilip içleri boşaltılıyor. Burada Rotor adını kendi koyduğu ve alüminyumun moleküler yapısına kesinlikle zarar vermeyen “Hollowminium” teknolojisi kullanmış.
Kaynak: Rotorbike
|