Ülkemizde bisiklet sporunun bugüne kadar profesyonel sahada –dürüst olalım- esâmisi okunmayan dallarından biri BMX’tir. Daha doğrusu hâlihazırdaki Federasyon’un yönetiminde Türk bisikletinin bu yıl yaptığı atılımlara BMX de eklenince „...BMX idi“ diyeceğiz.
Ne zamandır Polonezköy’de bir BMX parkuru yapılacağı, bu parkurun uluslararası standartlara uygun olacağını biliyorduk. Federasyonun bu işe el atması yeni değil. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türkiye Bisiklet Federasyonu UCI ile bu konuda görüş alışverişini ilerletmeye başlamıştı, Mayıs 2007 başından itibaren bir BMX sahasının inşâsı kararlaştırılmıştı.
Bu konuda çok somut gelişmeler yaşıyoruz şu günlerde. Türkiye Bisiklet Federasyonu’nda Berat Alphan’in sorumlu olduğu BMX sahasındaki bu büyük atılım hakkında UCI’ın parkur inşâsından sorumlu görevlisi Tom Ritzenthaler’in Türkiye’ye geleceğini ve 4-13 Mayıs 2007 tarihleri arasında parkurun inşâsını yürüteceğini öğrendik.
Parkur Hakkında Son Gelişmeler
Konu hakkında daha etraflı bilgi edinmek için Federasyon Başkanı Sayın Emin Müftüoğlu ile görüştük. Emin Bey zaman ayırdı, sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Emin Bey’in vurguladığı en önemli nokta yaklaşık 4 dönüm (4.000 metrekare) arazi üzerine kurulacak olan BMX sahasının her halükârda UCI standartlarında, yani kısaca bir dünya şampiyonasının düzenlenebileceği bir saha olacağı.
Mayıs sonu bitecek olan Polonezköy BMX parkurunun arkasındaki en önemli destekçilerden biri de Beykoz Kaymakamı Cengiz Gökçe. Parkurun inşâsında kullanılacak âletler de Beykoz Kaymakamlığı aracılığı ile sağlanıyor.
Asıl sahanın yanında daha amatörler/çocuklar için nispeten küçük bir saha daha oluşturulacak. Parkurun bir kısmının herkese açık olurken diğer bir kısmının doğal olarak sadece profesyonellerin girişi ve kullanımına açık olması planlanıyor. Parkurdan ileri aşamalarda Polonezköy Muhtarlığı’nın sorumlu olması da düşünülen tedbirler arasında. Bütün sahanın inşâsının maliyeti Emin Bey’in verdiği bilgiye (ve UCI sayfasındaki örnek BMX sahası inşâ bütçesine göre) 70-100,000 avro arasında olacak.
BMX Parkuru Nasıl İnşâ Ediliyor?
Bu tarz bir saha nasıl inşâ ediliyor, UCI standartları neler, kepçeler girip kafalarına göre yol mu açıyorlar diye merak edenler için çok önemli bir bağlantı verelim. Aşağıda yer alan internet adresinde UCI’ın BMX parkuru yapımı ile ilgili bütün bilgileri yer alıyor. Buna BMX sporu hakkında bilgiler,
BMX parkurunun başlangıç aşamasından itibâren nasıl inşâ edileceği, hangi adımların izleneceği
yapısal özellikler (bitiş bölümü, seyirci ve park sahaları, parkurun kenarına parmaklık...)
hangi alet ve makinelerin kullanılacağı (buldozer, kepçe, silindir vb.)
hangi malzemeye ne kadar ihtiyaç duyulduğu (5-6.000m3 toprak, ideal olarak %80 kil, %20 kum karışımı, çıkış rampası için 150 ton asfalt vs. vs.)
inşânın ne kadar süreceği (1. gün malzemenin tedâriki ile başlayıp, 15. gün asfalt döşemesi ile sonuçlanması)
parkurun teknik özellikleri (ideal olarak bir U içinde U şeklinde, 3 tane 180°’lik viraj içeren, her birinin ucunda dönüş bulunan 4 tane paralel yol bulunan bir parkur, en üst sathı yüksek yol tutuşu sağlayacak zemin malzemesi, en az 300, en fazla da 400m uzunluk, ilk engelde asgarî 10m, ilk virajda asgarî 7.5m en vs. vs.)
parkur örneği (bkz. aşağıdaki ekran resmi)
ve buna benzer, BMX parkurları ile ilgili insanın aklına gelebilecek her türlü bilgi dahil. Dolayısıyla şimdiden bu sayfa üzerinden Polonezköy parkuru üç aşağı beş yukarı neye benzeyecek bir fikir edinmek de mümkün.
http://www.uci.ch/.....html
|  | Tipik bir BMX parkuru | |
Bu kadar her türlü ayrıntısına kadar belirlenmiş bir parkur tanımı söz konusu olduğunda elbette parkurun inşâsını UCI’ın birinci elden denetlemesi ve yönetmesi de normal.
BMX Dalında Federasyonun Hedefleri Neler?
Emin Bey’in belirttiğine göre Federasyon’un orta vâdedeki amacı 2008 sezonundan itibâren mümkün olduğu kadar çok uluslararası BMX organizasyonuna Polonezköy’de ev sahipliği yapmak, bunlara Balkan ve Avrupa Şampiyonaları da dahil. 2008 yılında Pekin’de ilk defa olimpik spor olacak olan BMX dalındaki uzun vâdeli amaç elbette antrenör ve sporcu yetiştirmek, 2012 yılındaki olimpiyatlara bir de Türk temsilci gönderebilmek.
Bunlara ek olarak BMX parkuru inşâ edilecek olan bölge genel olarak bir „bike park”/bisiklet parkı gibi tasarlanıyor. Geçen yıl kullanılan dağ bisikleti parkuru bu yıl biraz daha geliştirilip daha iyi konuma getirilirken bunun hemen yanında “herkes için” başka bir parkur düzenlenmesi planları var.
Planlar sadece BMX ile de sınırlı kalmıyor, BMX parkurunun yola yakın kısmında patenciler ve bisikletçiler için “halfpipe” tarzı akrobasiye de uygun bir bölüm de düşünülen öğeler arasında.
Yeri gelmişken bu konuda Federasyon Asbaşkanı Abdurrahman Açıkalın ile yaptığımız röportajda da söz edilen bir konuyu tekrar vurgulayalım. Gerek Emin Bey, gerekse Abdurrahman Bey bilhassa Istanbul yöresinde daha önce organizasyon yöneticiliği yapmış ve başarılı olmuş bisiklet mağazaları / kurumlarının daha yoğun derecede etkinliklerin içine dahil olmalarını, başka bir deyişle bu etkinliklere aktif olarak katkıda bulunmalarını arzu ediyorlar. Bunu da bir çağrı olarak belirtelim.
BMX Nereden Nereye?
Bugün bisikletle ilgilenen hemen herkesin çocukken kıyısından köşesinden bir şekilde bulaşmış olduğunu düşündüğümüz BMX İngilizce „Bicycle Moto Cross“’un kısaltması ve haliyle Amerika menşeli. Bildiğimiz motokros yarışlarından esinlenilerek ortaya çıkan BMX yarışları yaklaşık 350m’lik dairesel parkurlarda yapılıyorlar, bu parkurlar atlama, zıplama, yükselen eğri virajlar ve diğer engeller içeriyorlar. Her çıkışta sekiz sporcu parkura çıkıyor. Sürekli olarak en iyi 4 sporcunun bir sonraki tura geçtiği sıralama turları, çeyrek finaller, yari finaller ve final olarak eleme usûlü ile ilerleyen müsâbaka yapısı var.
Yarışları 1970’lerden itibaren yapılmaya başlanan BMX’in Nisan 1981 yılında ilk uluslararası federasyonu kuruluyor, ilk dünya şampiyonası ise 1982’de yapılıyor. 1993 yılından beri de BMX tam olarak UCI bünyesinde yer alan spor dallarından biri. Bugün 75 tâne ülkenin UCI tarafından desteklenen organizasyonlarda etkin BMX federasyonu var. 2003 yılında, Perth/Avustralya’da yapılan BMX dünya şampiyonasına 32 ülkeden 1.600’den fazla yarışmacı katılmış.
29 Haziran 2003’te uluslararası Olimpik Komite (IOC) BMX’in 2008 Pekin Olimpiyatları’na alınmasını kararlaştırdı.
Uluslararası BMX sporu ve her yıl düzenlenen dünya şampiyonaları bugün UCI yönetiminde.
Dünyanın önde gelen BMX yarış serisi, UCI BMX Supercross.
UCI’ın BMX takviminde 70’den fazla uluslararası organizasyon bulunuyor.
UCI BMX sporunun gelişmesi için dünya çapında eğitimler, kurslar düzenliyor.
|