2010 model yılında giyim sahasındaki önemli modalardan biri de kompresyon. Bu konuda Eurobike fuarı akabinde yazdığımız giyim ürünleri makâlemizi okuyanlar örneğin Löffler markasının C-Tex modellerini görecekler. Kompresyon teknolojisinin bu teknolojiyi tercih eden markalar nezdinde sağladığı avantajlar üç aşağı beş yukarı hep ayni: Gerek mukâvemet, gerekse kısa süreli patlamalarda bu tasarımın spor esnasında performans artısını sağladığı ve yorulmayı geciktirdiği en fazla vurgulanan artı. Ancak bundan sonra pratikte varis çorabından pek de farkı olmayan kompresyon giysilerinin dinlenme aşamasında da faydalı olduğu sayfanın sonuna konulan bir notmuş gibi belirtiliyor. Nissan UCI Dağ Bisikleti Dünya Kupası’nın Offenburg ayağındaki fotoğraflara bakanlar kompresyon çoraplarının profesyonel sporcular tarafından da kullanıldığını görmüşlerdir. Hemen yandaki haberde de ünlü yol bisikletçisi George Hincapie’nin bu tarz ürünleri piyasaya sürdüğünü okumuşsunuzdur.
Peki ama gerçekten yarış esnâsında bir performans artışı sağlandığı ve yorulmanın geciktiği doğru mu?
Spor bilimi konusunda sözüne güvenilir kurumlardan olan Alman Köln Spor Yüksekokulu’nda yapılan bir araştırmanın sonucu bu. araştırma kapsamında hedef olarak çeşitli kompresyon giyiminin mukâvemet performansına etkisi olup olmadığının belirlenmesi seçilmiş.
15 erkek sporcunun katıldığı (ortalama 27.1 yas, 183cm boy, 78.3kg ağırlık, 63.7m/kg/min VO2max) çalışmada iki deneme süreci uygulanmış. Öncelikle 5 dakikalık bir interval çalışması esnasındaki nefes gazları tahlili yapılmış. Bunu müteakiben sırası tesadüfsel olarak değişmekle birlikte dört farklı mukâvemet testi yapılmış:
1) Kompresyonsuz, sıradan kıyafet
2) Dize kadar kompresyonlu çoraplar
3) Uzun kompresyonlu tayt
4) Uzun kompresyonlu tayt ve kompresyonlu triko
Bu mukâvemet testleri kişisel VO2max’in %70’i seviyesinde 15 dakikalık bir efor, ardından 2 dakikalık bir mola ve onun ardından deneklerin güçleri tükenene kadar azamî VO2max seviyesinde yüklenme seklinde uygulanmışlar. Sporcuların deney öncesinde, deneyin başlamasından 15 dakika sonra ve deney bittikten hemen sonra laktat, kükürt dioksit, pH değerleri ölçülmüş.
Sonuç olarak bu değerlerin hiçbirinde kullanılan kıyafetler arasında kayda değer bir fark çıkmamış. Dolayısıyla kompresyon kıyafetlerinin spor esnâsında performansı arttırdığı, yorulmayı geciktirdiği hafif tâbirle söylemek gerekirse şüpheli bir yargı.
|