Hayes bundan bir süre önce yeni freni PRIME modelini tanıtırken frenin “gizli sosu” olarak tanımladığı bir kısmını açıklamamıştı. Geçtiğimiz günlerde bu perdeyi aralayan marka Poppet Cam balata temas noktası ayarını da tanıttı. Hayes sistemin 3 büyük getirisi olduğunu vurguluyor. Yakından inceleyelim.
Ayar İmkânı
Sistemin en önemli parçası “Poppet Valve” adı verilen ve pistonun içine konumlandırılmış subap. Subabın en önemli getirisi bu ayarın fren kolunun konumunu etkilememesi. Fren biriminin üzerinde bulunan düğme aracılığı ile yapılıyor. Bu düğme dışarıdan çevrildiğinde içeride subabın fren kolu ne kadar çekilince kapanacağını ayarlayan bir dirseği hareket ettiriyor. Fakat bu esnâda ana pistonun yeri değişmiyor.
Buna fren kolunun gidona olan mesâfesini ayrı ayarlama imkânı da ekleyince Hayes’in fren kolunun son derece zengin bir ayar yelpâzesi sunduğu ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük bu ayarların hepsi bisikletin üzerinde hareket halindeyken bile yapılabiliyor.
Yüksek Hidrolik Akımı
Sistemin diğer bir getirisi örneğin markanın Stroker modeline oranla 5 kat daha fazla hidrolik hacmine sahip olması ve dolayısıyla çok daha fazla hidrolik izin vermesi ve bu sayede hidroliğin fazla ısınmasını da engellemesi. Ayrıca (bu başka markalarda da var) balatalar eridikçe haliyle daha fazla hidrolik sayesinde balataları diskle aynı seviyede tutmaya da imkân tanıyor bu tasarım.
Uzun Ömür
Hayes Prime’ın tasarımının geleneksel tasarıma oranla daha uzun ömürlü olduğunu da vurguluyor. Bunun sebebi ana silindirin bu frende balata temas ayarına dâhil olmayıp sabit durması nedeniyle kademeli olarak delinmemiş olması. Dolayısıyla fren kolu her sıkıldığında nispeten keskin kenarlı bu deliklerin üzerinden gecen bir lastik parça (pistonun delindiği sistemlerde olduğu gibi) burada mevcut değil.
Hayes Prime hakkında daha fazla bilgi ve iki videoya fren için hazırlanmış sayfadan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Hayes
|