Profesyonel yol bisikletleri hakkında yıllardır bildiğimiz değerlerden biri: “UCI tarafından düzenlenen yarışlarda kullanılacak bisikletler 6.800 gramdan hafif olamaz”. Bu tarz kurallar, değerler “homologasyon” tabir edilen yönetmelikler toplamının içeriğini oluşturuyorlar. Kullanılacak bisikletlerin ölçüleri nasıl olacak, hangi parça nereye, nasıl monte edilecek, çekiş sistemi, fren sistemi hangi çerçeve dâhilinde tasarlanabilecek… bütün bunlar bisiklet dünyasında UCI tarafından belirli homologasyon yönetmelikleri çerçevesinde belirlenip uygulanıyorlar.
UCI şimdi bu Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere üreticilerin uymaları gereken yeni bisiklet kadro ve çatalları için geçerli homologasyon kurallarını yayınladı. Kurallar önümüzdeki hafta UCI’nin merkezi Aigle’de düzenlenecek olan toplantı çerçevesinde de tartışılacaklar. Toplantının en önemli katılımcıları şüphesiz ki UCI haricinde “World Federation of the Sporting Goods Industry”. Adından da anlaşılacağı gibi bu kurum aklınıza gelebilecek her türlü spor malzemesi üreticisini bünyesinde toplayan ve bu üreticiler için federasyonlar, ülkeler vs. nezdinde lobi çalışması yapan bir çatı kuruluşu. Bisiklet sahasında Accell Group, adidas, Argon18, BMC, Cannondale, Canyon, Cervelo, Felt bicycle, Fuji, Giant, Koga, Lapierre, Nike, ODLO, Ridley, Rotor, Scott, Shimano, Skins, Specialized, Sram, Trek, Wilier, Zipp gibi markalar kuruma dâhiller.
|  | | |
Bu Ocak ayından itibaren geçerli olacak kuralların kapsamına 1 Kasım 2010’dan itibaren geliştirilmekte olan kadro ve çatallar giriyorlar. Bu parçalar yeni homologasyon kurallarına göre sınanacaklar. Homologasyon süreci kadro ve çatallarla başlıyor. Girişte belirttiğimiz 6.800 gram dışında örneğin
bir bisikletin boyunun 185 santimetreyi, eninin ise 50 santimetreyi geçmemesi gerektiği,
bisikletin orta mili ile ön tekerlek mili arasındaki mesafenin 54 65 santimetre, orta mil ile arka tekerlek mili arasının ise 35 ile 50 santimetre arasında olması gerektiği,
hangi kadro borularının hangileri ile kesişip hangi kalınlıkta olacakları
gibi bilgiler var.
Keza en güzel kısım “bisikletin ne olduğu ve ne olmayacağı” hakkındaki kısım:
Bisiklet eşit çapta iki tekerleğe sahip bir taşıttır: ön tekerlek yön verilebilir olmalı, arka tekerlek döndürülebilmelidir. Bisikletin çalışma sistemi, yön verilebilen tekerleğe yön verecek bir gidon sistemi ve döndürülecek tekerleğe etki eden, bir ya da iki ayna dişlisi ile birbirinin karşıt taraflarına yerleştirilmiş, biri diğerinin devamı olacak şekilde aynı mile takılı iki ayna kola sahip bir zincir tertibatı aracılığı ile dairesel hareketlerle güç aktarımı sağlayan bir çekiş sisteminden oluşmalıdır. Yol yarışlarında kullanılan bisikletler iki tekerleğe de etki eden (ya aynı anda ya da birbirinden ayrı) ve iki fren kolu ile işletilen bir fren sistemi ile donatılmış olmalıdır. Sabit vites sisteminin yarışlarda kullanılması yasaktır. Bisikletin kullanımı bütün katılımcılar tarafından mümkün olmalı, bisiklet piyasada satışa sunulmalıdır vs. vs.
Bütün bu homologasyon bilgilerine ve örneğin üreticiler için gerekli olan başvuru belgelerine UCI’nin internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
Ayrıca merakını uyandırdığımız okuyucularımıza “bisikletler için teknik nizam” başlıklı belgeyi de (840KB, PDF) incelemelerini tavsiye edelim.
Kaynak: Bikebiz, UCI
|