Ödül töreni
Yarış sonuçlarına ulaşmak için tıklayınız
Artvin Şavşat, Türkiye’nin kuzeydoğusunun en uç noktalarından biri, ulaşımı oldukça zor, fakat ulaşım zorluğuna rağmen vaadettiği yemyeşil manzarası ile, çekim gücünü yakalamış olmalı, biz de MTBTR olarak yarışı yerinde izlemek için çıktığımız yolculukta bu heyecanı daha Şavşat'a varmadan farkedebiliyoruz. Şavşat yolunda otobüste rastladığımız bir delikanlı bisiklet yarışları için geldiğimizi farkederek yarışın düzenlenmesinden memnuniyetini dile getiriyor, Şavşat’ın günlerdir bu yarışa hazırlandığını söylüyor ve ekliyor: “Eskiden ailelerimiz araba çarpar korkusuyla bisiklet sürmemize izin vermezlerdi, şimdi ilçemizde bisiklet yarışlarının yapılıyor olması ne kadar ilerleme kaydettiğimizin bir göstergesi .”
Ulaşım oldukça kısıtlı, biz de Karadeniz üzerinden Hopa ilçesinden içeri girerek, oldukça dik ve sarp kayalıkların arasından tırmana tırmana önce Artvin’e sonra 1100 rakımlı Şavşat’a ulaşıyoruz.
Şavşata vardığımızda, sporcular yarışacakları parkurda antrneman turlarını tamamlayıp ilçeye dönmek üzereler. Dönen yarışçılara parkur izlenimlerini sorduğumuzda, hayli zorlu olduğunu belirtiyorlar. Çamur, kar, soğuk hava şartları, ağaç kökleri, dik iniş ve çıkışlar antrenman sırasında sporcuları epey zorlamış olmalı.
Şavşat ilçesi yarışlara aylar öncesinden hazırlanmaya başlamış, genciyle yaşlısıyla yarışların ilçeye getirdiği hareketten epey mutlular. Ulaşım, konaklama gibi hizmetleri, düzenlenen ilk yarış olmasına rağmen başarılı bir şekilde gerçekleştirme gayretindeler.
Yarıştan bir önceki gün yapılan teknik toplantıda sporcuların kayıtları tamamlanıyor ve yarış detayları tüm sporcularla paylaşılıyor. 150'den fazla sporcunun yarışacağı yarışmada ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi ve Gürcistan’dan yarışa katılan sporcular da bulunuyor.
Teknik toplantıda aynı zamanda Şavşat genç gönüllüleri de görev paylaşım toplantılarını gerçekleştiriyorlar. İlçedeki okullardan görevlendirilmiş genç gönüllü öğrenciler, yarış öncesinde ve sonrasında kendilerine önemli görevler düşeceğinin bilinciyle hareket ediyorlar.
Toplantının bitmesi ve kayıtların tamamanlanmasıyla sporcular konaklayacakları otellere çekiliyor ve yarış saatini beklemeye başlıyorlar. Parkurda antrenman yapan sporcular, yeni gelip de antrenman yapma fırsatı bulamayanlara parkuru anlatıyorlar. Bilgiler paylaşılıyor, bu arada bisikletler son kez elden geçiriliyor, zincirler bir kez daha yağlanıyor, temizlikler itina ile yapılıyor.
Yarış günü
Yarış öncesi ilçe merkezinde toplanarak Şavşat’a 20 km mesafede olan, parkurun bulunduğu Karagöl mevkiine doğru önde bisikletleri taşıyan araçlar ve arkada sporcular uzun bir kafile halinde yola çıkıyoruz. 150'yi aşkın sporcunun bazısı kendi imkanlarıyla, bazısı da ilçe kaymakamlığının tahsis ettiği ulaşım araçları ile Karagöl mevkiine ulaştırılıyorlar.
Karagöl mevkiine vardığımızda eşsiz manzara ve tertemiz hava bizi karşılıyor. Yarışmacılar bisikletlerini alıp tüm hazırlıklarını tamamlıyorlar, yarış öncesi kısa antrenmanlar yapılıyor, parkurun durumu düne göre biraz daha iyileştirilmiş, kumlanmış, şeritler çekilmiş, yarışa hazır gözüküyor.
|
 |
Ankaragücü - Salcano |
|
Parkur
Türkiye Bisiklet Federasyonu öncülüğünde yapılan yarışın kategorisi Class 2-XC0. Yarış öncesinde parkurdan kısaca bahsetmek gerekirse, teknik ekip sporcuların sınırlarını hayli zorlamayı amaçlamış. Sporcular, start-finiş düzlüğü geçildikten 300m sonra önce sola sonra sağa uzunca bir “S” çizerek tırmanıcaklar ve yolun düzleşmesiyle kısa bir mesafe alıcaklar. İniş kısmında yaklaşık %30-40 eğimlik karla karışık çamurlu bir yoldan iniş yaptıktan sonra patika yoldan zikzaklar çizerek geçerek gölün kenarına inen sporcular tekrar ormanın içine dalıcaklar.
Parkurun en zor kısmında sporcular, Kısa “s” ler çizerek ilerledikten sonra oldukça dik 50 mlik bir rampa ile karşılaşacaklar, bu kısmı bisiklet üzerinde geçmeyi deneyecekler ve aynı diklikte iniş ile tekrar göl kenarına gelecekler. Göl kenarında yaklaşık 600 km lik bir düzlükte ilerleyecek sporcular son kez ormanın içine dalarak kısa zik-zaklar çizerek start finiş düzlüğünden önceki Salcano balonunun altına geçerek yarışı bitirecekler. Toplam parkur uzunluğu ise 4,7 km.
Yarış Zamanı
Sabah yarım saatlik bir gecikmeyle 10:30 da başlayan yarışta elit erkekler, elit bayanlar ve under-23 yarışçıları yarışa başlıyorlar. Elit erkekler ve under-23 6 tur, elit bayanlar ise 5 tur atacaklar.
Elit erkekler grubunda yarışan sporculardan, birinci sırada milli sporcu Bilal Akgül başlıyor. Ardından ikinci olarak yer tutan Marios Athanasadis, ve üçüncü sırada devam eden Abdulkadir Kelleci yarışa devam ediyorlar. İlk tur olması dolayısıyla pist gevşek ama basıldıkça daha da zemin sertleşiyor. İlk iniş çıkış bölümü kolayca geçiliyor fakat parkurun ikinci iniş çıkış kısmı sporcuları oldukça zorluyor, bu kısmı bisiklet üstünde geçmeyi tercih edenlerin sayısı epey az. Yarış esnasında çamur ve kar sporcuların işini oldukça zorlaştırıyor. Dağ bisikleti denilince, “en zorlu dağ şartlarında yarışmak gerekir” fikrinden yola çıkarak böyle zorlu bir parkur oluşturulmuş. Kar ve çamur deryası, ağaç kökleri, su birikintileri, parkurda ne ararsanız var.
|
 |
|
|
Olimpiyat sporcusu olması ve Türkiye milli formasını taşıması dolayısıyla seyirciler tarafından yoğun alkışlarla desteklenen Bilal, başladığı sırayı kaybetmeden üstün performans göstererek yarışı birinci bitiriyor. ikinci ve üçüncü sırayı da yarışa aynı sırada başlayan Marios Athanasadis ve Abdulkadir Kelleci alıyor.
|
 |
Bilal Akgül |
|
Toplam 11 bayan sporcunun yarıştığı elit bayanlar yarışında ise ilk üç sırayı sırasıyla Esra Kürkçü, Semra Yetiş ve Asuman Balcı kazanıyor.
Üç kategoride yapılan sabah yarışlarından sonra ilk üç sırayı kazanan sporcuların ödüllerinin de verilmesiyle yarışların ilk aşaması tamamlanıyor. Ayrıca ilk 15 sırayı elde eden bütün sporcular para ödülü ile ödüllendiriliyor, dağıtılan toplam para ödülü 9670 Euro.
Elitler kategorisinde yarışan Fatih Özbudak, değerlendirmesinde antrenman turlarında parkurun daha iyi olduğunu belirtiyor. “Bugün çamurun fazlalaşması benim için dezavantaj oldu. Başlangıç düzlüğünden sonra kuvvetli olan sporcuların ayrışması için yeterli düzlük yoktu, toplu başlangıç yapıldığından gerilere düştüm, çamur olunca da arka attırıcımda mekanik sorunlar yaşadım, her turda biraz daha geride kalmama sebep oldu. Seneye yarış zamanı konusunda değişiklik yapılırsa yeniden katılmayı isterim. “
Ertan Yardımcı ise parkurun güzel ama teknik olarak oldukça zorlu olduğunu belirtiyor. “Çamur fazlaydı, seneye olsa tekrar gelmek isterim ama parkurun biraz daha kuru olmasını tercih ederim.”
Ömür Keskiner: “Yarış zorluydu ama zevkli bir yarıştı, inişler güzeldi, amörtisörüm çamura bulandığından dolayı zorlandım, ilk iniş çıkış değil de gölün arka tarafındaki ağaç köklerinin bulunduğu ikinci bölüm aşırı zorlayıcıydı.”
Yarışı ikinci sırada bitiren Kıbrıs Rum kesiminden yarışa katılan sporcu Marios Athanasadis ise yarışın kendisi açısından çok zevkli geçtiğini belirtiyor. “ Oldukça teknik bir parkurdu, çılgıncaydı, soğuktu, ama zaten bu dağ bisikleti. Gelecek yarışmalara katılmak isterim ama yarış zamanında değişiklik yapılsa çok daha iyi olur. “
Elite bayanlar kategorisinde yarışan İrem Aslan ise parkurun güzel olduğunu söylüyor ama yokuşlarda oldukça kaygan olduğunu ekliyor. “ İlk yokuşta düşmem taytımın yırtılmasına sebep oldu, ikinci turda toparladım, genel olarak eğlenceliydi. “
Asuman Balcı ise kendi kategorisinde yarışı 3. tamamlamayı başarıyor. “Dağ bisikleti tam olarak bir mücadele yarışı. Bu yarış da gerçekten tam bir mücadele parkuruydu. Parkurun çamurlu olması oldukça zorladı, belki biraz daha kuru olsa bizim için daha iyi olurdu, ilk yarış olmasına rağmen yine de olabilecek en iyi şekilde hazırlanmış, 3. olarak başladım ve yerimi yarış sonuna kadar yerimi korudum. “
Beyhan G. ise parkurun kendisi için oldukça ağır olduğunu bu yüzden yarısını yürüyerek geçtiğini belirtiyor. “ Organizasyonun genel olarak başarılı geçtiğini söyleyebilirim. “
Sabahki yarışların sona ermesiyle yarım saatlik yemek molası veriliyor ve bisiklet yarışlarının değişmezi seyircilere ve sporculara makarna servisi yapılıyor. Saatin de ilerlemesiyle Şavşat'tan ve çevre köylerden gelen halkın katılımıyla, yarış parkuru oldukça kalabalıklaşıyor. Hafif çiselemeye başlayan yağmur ile birlikte parkur turlarında kısaltmaya gidilerek tüm kategoriler için tur sayıları 4’te sabitleniyor.
Öğleden sonraki yarışlar için saat 13:00’da yıldızlar için ilk start veriliyor, akabinde diğer üç kategorinin startı toplu olarak veriliyor.
Salih Manavoğlu : ''Yarış genel olarak zordu, antrenmana göre çok daha iyi yarıştığımı düşünüyorum, antrenman sırasında parkurun %40'ını yürüyerek geçmiştim, bu sefer %10'unu yürüyerek geçtim, ikinci iniş çıkış bölümünde seyircilerin baskılı tezahüratı sayesinde oldukça dik rampalardan bisiklet üzerinde indim, yarışın en zevkli anlarından biriydi bu benim için, hatta iki seferinde de seyircilerin gazına gelerek düştüm. İkinci bitirdiğim için mutluyum.''
Eyüp S.
Normalde yol bisikleti yarışçısıyım, bu ilk dağ bisikleti yarışım. Bir haftalık antrenmanla gelmeme rağmen 5. olarak iyi bir derece elde ettiğimi düşünüyorum.
Öğleden sonra yapılan 4 kategorinin tamamlanmasıyla yarış sona eriyor, ardından yapılan ödül töreni ile sporcular ve izleyiciler seneye tekrar buluşmak üzere sözleşerek Karagöl mevkiinden ayrılıyorlar.