İlki Pietermaritzburg'ta gerçekleştirilen UCI Dünya Kupası tepe inişi kategorisi yarışlarının ikinci ayağı geçtiğimiz haftasonu Val di Sole'de yapıldı. Bayanlar ve erkekler olmak üzere iki kategoride yapılan yarışta kazanan sporcuların ezici performansları görülmeye değerdi. Erkeklerde 2011'de dünya kupası şampiyonu olan Aaron Gwin sekiz saniyelik farkla birinciliği alırken, bayanlarda ise pistlere hızlı bir dönüş yapan Rachel Atherton en yakın rakibine beş saniyelik bir fark attı.
Teknik düzeyi yüksek olan ve taşlarla dolu Val di Sole parkuruna baktığımızda parkurda herhangi bir değişikliğe gidilmemiş.
Racherton'dan Hızlı Dönüş
Bayanlar yarışından bahsetmek gerekirse kategorisinde Avusturyalı yarışçılar Anita Molcik ve Petra Bernhard'ın kısa süreli birinciliklerinin ardından Myriam Nicole başarılı bir iniş gerçekleştirerek iyi bir derece elde etmeyi başardı ve zirveye oturdu.
Fakat, Nicole' un zirvesi kısa sürmedi ve Nicole'un ardından yarışan Atherton liderliği ele geçirdi. Rakibine 4,485 saniye fark atarak zirvede yerini sağlamlaştıran Rachel Atherton yarış sonuna kadar geçilemedi ve birinciliğe ulaştı. 2008'de Val di Sole yarışı ile dünya şampiyonu olan Atherton omzundan geçirdiği sakatlık ile geçtiğimiz sezon uzunca bir süre yarışlardan uzak kalmıştı. Dünya kupası yarışlarında ilk ayakta da yarışamayan Atherton yarış sonunda kazanabildiğine inanamadığını belirtti : " Parkur çok çılgınca, uzun ve gerçekten vahşi bir parkur. İyi bir sürüş ile indim ama çoğu zaman da kazaya ramak kalmıştı, fakat kazanmak gerekiyorsa biraz risk almam gerekiyordu, o ince çizgiyi yakaladım. "
Genel sıralamaya bakacak olursak Emmeline Ragot 370 puanla birinci sırada bulunuyor. Tracey Hannah ise 322 puanla ikinci sırada. Bu yarışta ikinci olan Nicole ise genelde üçüncü sırada. İlk yarışta yarışamayan Atherton ise 240 puanla 4. sıradan listeye giriş yaptı.
Gwin'e Yetişmek Zor
Erkekler yarışına ise Aaron Gwin damgasını vurdu. Bir önceki yarışta Minnaar ile kapışan ve kılpayı ikinci olan Gwin bu yarışta rakibine 7 saniyenin üzerinde fark atarak temiz bir galibiyet almayı başardı.
Eleme turlarındaki derecesini, yarışta altı saniye daha da yükseltmeyi başaran Minnaar, Gwin'in sıralama turunda yaptığı dereceye ancak iki saniye yaklaşabildi. Minnaar'dan sonra yarışan Gwin, beklendiği gibi herhangi bir sürprize imkan tanımadan çılgınca bir yarış çıkartarak 7,85'lik fark ile birinciliği kazandı. Minnaar'ın ardından üçüncü olan sporcu ise Gee Atherton oldu.
Uzun zamandır böyle bir yarış performansına ulaşmayı beklediğini söyleyen Gwin : " Daha mutlu olamazdım, parkur her ne kadar zorlu ve tehlikeli olsa da temiz bir sürüşle inmeyi başardım. Greg Minnaar çok iyi bir performans ortaya koydu ve yarışlarda en kuvvetli rakibim olduğu gösterdi. " dedi.
Son duruma göre Gwin ve Minnaar 450 puanla zirveyi paylaşıyorlar. Arkalarından gelen Atherton ise 315 puanla üçüncü sırada yer alıyor.
Yarışın detaylı sonuç listesine ise UCI genel sıralama listesinden ulaşabilirsiniz.