Sezonun başlaması ve Madrid yarışının geride kalmasıyla beraber UCI’da da dağ bisikleti konusunda hareketlenmeler başladı. MTBTR olarak sıcağı sıcağına gelen ve gelecek yenilikleri size duyurmaya devam ediyoruz:
Yeniliklerden birincisi geçtiğimiz yıl UCI’in yönetmeliğe dahil ettiği 29 inçlik jant maddesini kapsıyor. Buna göre 1 Ocak 2004’ten itibaren dağ bisikletinde 26’nin yanında 29 inçlik jantlarla da yarışmak mümkündü. T-Mobile sitesinde çıkan habere göre dünya kupasının Madrid ayağı çerçevesinde yapılan bir oturumda bu konu yeniden tartışmaya açılmış. Bunun nedeni UCI’a altında bütün T-Mobile takımının, dünya şampiyonu Sabine Spitz’in, dünya kupasını kazanan Gunn-Rita Dahle’nin ve daha birçok bisikletçinin imzası olan bir protesto notu verilmiş olması.
UCI’in başkan yardımcısı ve UCI dağ bisikleti komisyonu başkanı Daniel Baal 29” kuralının spora faydası olmadığı takdirde kaldırılabileceğini, ama bunun bu sezon gerçekleşmesinin imkanı olmadığını söylemiş. UCI Atina’daki olimpiyatlar ve Les Gets’deki dünya kupası yarışlarında 29” kullanılacağını beklemezken, sporcular arasında görüş tam tersi.
|  | Daniel Baal | |
Gary Fisher tarafından UCI’a sunulup kabul edilen teklifin asli maraton yarışları hedef alınarak yapılmıştı. Dolayısıyla beklenen bir sonuç da kısmi bir yasak gelmesi. Maraton yarışlarında 29”’e izin verilir, arazi binisi yarışlarında yasaklanabilir.
İkinci haber UCI’in dünya kupası serisinde bayağı geniş çaplı reform çalışmaları üzerine. Komisyon buna göre dünya kupası serisi adi altında 10-15 yarışlık dünya çapında bir seri planlıyor. Yarışlar daha çok Avrupa ve Kuzey Amerika’da olacak, Avustralya ve diğer kıtalarda da birkaç yarış olacağı bekleniyor. Amaç Sea Otter Festival veya Roc d’Azur gibi büyük organizasyonları ve kendini kanıtlamış yarış mekanlarını kapsama alabilmek.
Buna göre dünya sıralaması kısmen yurtiçi yarışları da göz önünde bulundurularak ilk etapta bu dünya kupası serisinde alınacak dereceler ile oluşturulacak. yurtiçi veya seri dışı uluslararası yarışlara UCI artık puan vermeyecek. Bu sayede organizatörler UCI’a kayıt ve ücret ödemekten muaf kalacaklar. Bunun dışındaki ücretleri de UCI Baal’in dediğine göre belirgin ölçüde düşürecek. Dünya kupası Serisi için UCI organizatörlere uzun vadeli uygun koşullarda kontratlar sunacak.
Bisikletçiler için önemli yeniliklerden biri arazi binisi (XC) yarışlarında malzeme deposu sisteminin getirilmesi. Buna göre yarış sırasında buralarda tekerlekleri değiştirmek ve teknisyenlerden yardim almak mümkün olacak. Şimdiye kadar yarış esnasında bir bozulma halinde binici arızayı kendi tamir etmek zorundaydı, dışarıdan yardim alırsa diskalifiye ediliyordu.
Arazi binisinin yanında UCI maraton serisini de sınıf atlattıracak. Buna göre maraton serisi de üç dünya kupasını oluşturan arazi binisi (XC), tepe inişi ve Four-Cross (4X) ile ayni seviyeye çıkacak.
Kaynak: www.t-mobile-mountainbike.de
|