Hafta sonlarında bisikletimizi araba ile bineceğimiz yere kadar götürmek veya tatile giderken bisikletimizi de yanımıza alıp tatilde bisikletle gezmek birçoğumuzun yaptığı bir şey. İyi ya da kötü, pahalı ya da ucuz, bütün bisiklet taşıyıcılarının ortak bir özelliği var, o da arabanın aerodinamiğini bozmaları ve havanın sürtünme sahasını arttırmaları nedeniyle yakıt sarfiyatını yükseltmeleri. Almanya’da Bonnlu bilim adamlarının “Çevreci Araba Kullanma” adı altında yayınladıkları güncel bir araştırma sonuçları bu sarfiyat yükselmesinin boyutlarının ne kadar çarpıcı olduğunu ortaya koydu.
Örnek olarak arabanın üstünde üç tane bisiklet varsa ve araba ortalama 130km/s bir hızla ilerliyorsa yakıt sarfiyatı ve dolayısıyla masrafı üçte bir oranında artıyor. Daha hızlı gidildiğinde, örneğin sabit 160km/s hızında yakıt sarfiyatı ikiye katlanıyor. Üstüne üstlük görünüşün aksine tavanda bisiklet taşımak yakıt sarfiyatını en çok arttıran yöntem de değil. Arabanın arkasına takılan ve bisikletlerin yola dik durdukları konumda hava direnci daha da çoğalıyor. Bisiklet taşıyıcılar içerisinde en sağlıklı yöntem olarak arabalarda çekme topuzuna takılan ve bisikletlerin arabanın karoseri arkasında neredeyse tamamen kayboldukları modeller öneriliyor.
Burada daha önce forumumuzda da tavsiye ettiğimiz yöntemi bir kere daha hatırlatalım: Özellikle hafta sonlarında, şehir civarında yerlere günübirlik geziler yapılırken bagaj haliyle tatile çıkılırken olduğu kadar dolu olmuyor. Piyasadaki arabaların ise hemen hepsinin bagajına ön tekerleği ve gerekirse sele borusu sökülmüş bir bisiklet rahatlıkla sığıyor. Bisikleti bu şekilde arabanın bagajında taşımak hem yakıt sarfiyatı açısından hem de güvenlik açısından son derece iyi ve kullanışlı bir yöntem.
Kaynak: Spiegel
|