Bu bültenimizde yayınlamış olduğumuz Tekerleği Oluşturan Parçalar yazımıza küçük bir ek yapmak istedik. Her yerde bulunmayan, sadece bisiklet satıcılarına gelen kataloglarda bulunan bilgilerden biri olan Mavic jantlarının neye göre kodlandığı, ne şekilde adlandırıldığının açıklandığı ufak bir bilgi metnini hem yazımıza ekledik, hem de burada yazıyı okumuş olan okuyucularımız için kısaca sunuyoruz.
Bugün her jant üreticisi kendi jantları için değişik kodlama sistemleri kullanıyor. Örnek olarak bir uzman tüyosu mahiyetinde Mavic markasının jant kodlama sistemini verelim:
Mavic jantlar dağ bisikleti için 3 sınıfta toplanıyor, bunlar:
1) Cross Country Racing – XC (Arazi binişi - yarış)
2) Cross Mountain – XM (Ara sınıf)
3) Extreme MTB – EX (Tepe inişi, serbest sürüş)
Bunların yanında asfalt jantları trekking (gezinti) bisikletleri için de kullanıldığı için asfalt jantlarını da sınıflandırmaya katabiliriz. Buna göre:
XC kodu taşıyan jantlar arazi binişi – yarış için üretilmiş jantlar
XM kodu taşıyan jantlar ara sınıf için üretilmiş jantlar
EX kodu taşıyan jantlar ise tepe inişi ve serbest sürüş için üretilmiş jantlar
A kodu taşıyan jantlar asfalt ve gezinti bisikleti jantları
|  | Mavic jant örnekleri | |
Jantların kodlarındaki ilk rakam kendi sınıfları içindeki yerlerini bildiriyor. Bu rakam çift sayı ise jant iç lastiksiz kullanılabilir demek. Jant kodlarındaki son iki rakam jantların iç genişliğini gösteriyor. Haliyle XC sınıfından EX sınıfına doğru bu rakam artıyor. Jant kodlarının sonuna eklenmiş olan Disc ibareleri adından da anlaşılacağı üzere bu jantların sadece disk frenlerle kullanılabileceğini gösteriyor.
Örneğin XM719 ara sınıf için iç genişliği 19mm olan normal bir jant, XM819 aynı jantın iç lastiksiz kullanılabilir modeli, XM819 Disc ise iç lastiksiz jantın disk fren için olan modeli.
Benzer jant kodlama sistemleri pek çok üreticide mevcut, biraz ürünlere aşinalık, biraz fazla katalog karıştırma ile rakamlar ve kodlarla adlandırılan jantlara bakınca hangi jantın ne gibi özellikler taşıdığını anlamak zor olmuyor. Örneğin “Disc” ya da “XC” gibi kodları pek çok üretici kendi jantlarında da taşıyorlar, kullanılan 17-19 gibi rakamlar genellikle jantların iç genişliğini belirtiyor.
Bunun yanında yine Mavic’in sayfasında bile olmayan bir uzman tüyosu daha. Elbette bütün jant üreticileri gibi Mavic de belirli jantlarını belirli bir ağırlık sınıfı için üretiyor. Haliyle ne kadar bir tekerlek setinin sağlamlığı ne kadar örülüsüyle, göbeğiyle, telleriyle de ilintili olsa jantlar için konulan ağırlık sınırlamaları uyarı mahiyeti taşısa da göz atmakta, jant seçimi yaparken düşünmekte fayda var.
Buna göre Mavic tekerlek setleri için ağırlık sınırlarını aşağıdaki çizelgede görebilirsiniz:
Tekerleği Oluşturan Parçalar
|